Translate

piątek, 24 października 2025

Szarlotka z masą budyniową i kokosem

 Jesienią do porannej kawy nie może zabraknąć szarlotki. Prezentowana szarlotka składa się z ciasta biszkoptowego, warstwy z jabłek, masy budyniowej i kokosowej posypki. Idealna dla tych, którzy nie lubią ciast bardzo słodkich. 


Składniki

Biszkopt:

5 jajek

1 szklanka drobnego cukru

1 szklanka mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

1 łyżka oleju

1 łyżka octu

1 łyżka wody

 Warstwa z jabłek:

2 kg jabłek (polecam Szarą Renetę)

3 łyżki cukru

2 galaretki agrestowe 

Masa budyniowa:

2 budynie bez cukru

4 łyżki cukru

2,5 szklanki mleka

1 masło

Posypka kokosowa:

2 łyżki masła

2 łyżki cukru

100 g wiórek kokosowych 

Przepis na blachę o wymiarach 25 x 35 cm. 

Wykonanie

I. Biszkopt: 

1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy mikserem z dodatkiem szczypty soli. Dodajemy cukier. Dalej ubijamy. 

2. Nie przerywając ubijania dodajemy po żółtku. 

3. Do ubitej masy dodajemy proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy. 

4. Dodajemy olej, wodę i ocet. Mieszamy, wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180ºC (do suchego patyczka).

II.Warstwa z jabłek:

1. Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę i prażymy na szerokiej głębokiej patelni (lub w garnku) z dodatkiem cukru. Jeżeli jabłka są za suche i przypalają się, możemy dodać 1/2 szklanki wody.

2. Gdy jabłka będą miękkie, zaczną się rozpadać, zdejmujemy patelnię z kuchenki, wsypujemy suchą galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.

III. Masa budyniowa:

1. Zagotowujemy 2 szklanki mleka. Dodajemy proszek budyniowy  rozmieszany z cukrem w 1/2 szklanki mleka i chwilę gotujemy (do zgęstnienia). Studzimy.

2.  Masło ogrzane w temperaturze pokojowej miksujemy dodając po łyżce wystudzonego budyniu.

 IV. Posypka kokosowa:

1. Na patelni topimy masło, dodajemy cukier. 

2. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy wiórki kokosowe. Dokładnie mieszamy i prażymy na patelni, aż zrobią się lekko złociste. Studzimy.

Przełożenie ciasta:

W blaszce układamy upieczony, wystudzony biszkopt. Rozsmarowujemy masę z jabłek. Na warstwę z jabłek wykładamy masę budyniową, rozsmarowujemy. Wierzch ciasta posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi. Ciasto wkładamy do lodówki (najlepiej na noc), aby wszystkie warstwy stężały.