Jesienią do porannej kawy nie może zabraknąć szarlotki. Prezentowana szarlotka składa się z ciasta biszkoptowego, warstwy z jabłek, masy budyniowej i kokosowej posypki. Idealna dla tych, którzy nie lubią ciast bardzo słodkich.
Składniki
Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka drobnego cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
1 łyżka octu
1 łyżka wody
Warstwa z jabłek:
2 kg jabłek (polecam Szarą Renetę)
3 łyżki cukru
2 galaretki agrestowe
Masa budyniowa:
2 budynie bez cukru
4 łyżki cukru
2,5 szklanki mleka
1 masło
Posypka kokosowa:
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
100 g wiórek kokosowych
Przepis na blachę o wymiarach 25 x 35 cm.
Wykonanie
I. Biszkopt:
1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy mikserem z dodatkiem szczypty soli. Dodajemy cukier. Dalej ubijamy.
2. Nie przerywając ubijania dodajemy po żółtku.
3. Do ubitej masy dodajemy proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy.
4. Dodajemy olej, wodę i ocet. Mieszamy, wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180ºC (do suchego patyczka).
II.Warstwa z jabłek:
1. Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę i prażymy na szerokiej głębokiej patelni (lub w garnku) z dodatkiem cukru. Jeżeli jabłka są za suche i przypalają się, możemy dodać 1/2 szklanki wody.
2. Gdy jabłka będą miękkie, zaczną się rozpadać, zdejmujemy patelnię z kuchenki, wsypujemy suchą galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.
III. Masa budyniowa:
1. Zagotowujemy 2 szklanki mleka. Dodajemy proszek budyniowy rozmieszany z cukrem w 1/2 szklanki mleka i chwilę gotujemy (do zgęstnienia). Studzimy.
2. Masło ogrzane w temperaturze pokojowej miksujemy dodając po łyżce wystudzonego budyniu.
IV. Posypka kokosowa:
1. Na patelni topimy masło, dodajemy cukier.
2. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy wiórki kokosowe. Dokładnie mieszamy i prażymy na patelni, aż zrobią się lekko złociste. Studzimy.
Przełożenie ciasta:
W blaszce układamy upieczony, wystudzony biszkopt. Rozsmarowujemy masę z jabłek. Na warstwę z jabłek wykładamy masę budyniową, rozsmarowujemy. Wierzch ciasta posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi. Ciasto wkładamy do lodówki (najlepiej na noc), aby wszystkie warstwy stężały.
