Translate

czwartek, 30 października 2025

Jarmuż duszony z czosnkiem i śmietaną

 Jesienią myśląc o dodatku do obiadu warto sięgnąć po jarmuż - warzywo bogate w witaminy C, K, A oraz wapń, potas i kwas foliowy. Na dodatek niskokaloryczne o niskim indeksie glikemicznym. Jarmuż można spożywać na różne sposoby robiąc koktajle witaminowe, czipsy lub po prostu udusić z czosnkiem i śmietaną. 


 Składniki:

1 spory pęczek gałązek jarmużu 

3 ząbki czosnku

3 łyżki masła

 0,5 szklanki wody

1 mały kubeczek śmietany 18% 

pieprz i sól do smaku

 

 Przygotowanie:

1. Jarmuż opłukać pod bieżącą wodą, oberwać liście i pokroić w paseczki.

2. Na patelni roztopić masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilkę podsmażyć.

3. Dodać pokrojony jarmuż, zamieszać. Podlać wodą i dusić, aż jarmuż zrobi się miękki.

4. Dodać kubeczek śmietany, wymieszać. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem.

5. Całość zblendować i serwować na ciepło jako dodatek do dania głównego.