Translate

wtorek, 10 maja 2016

Karkówka z cebulą i pieczarkami

Danie, które robię od lat i które uwielbiają moi goście. Wspaniale smakuje podane zarówno na ciepło, jak i na zimno.


Składniki:
1 kg karkówki
3 duże cebule
30 dag pieczarek
6 łyżek keczupu pikantnego
6 łyżek keczupu łagodnego

Przygotowanie:
  1. Włączyć piekarnik i ustawić temperaturę na 200ºC.
  2. Przygotować płaskie naczynie żaroodporne (u mnie płyta żaroodporna dołączona do piekarnika).
  3. Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić na plastry o grubości 1 cm. Lekko rozklepać.
  4. W miseczce wymieszać keczup pikantny z keczupem łagodnym.
  5. Kotlety z karkówki posmarować z obu stron mieszanką keczupu łagodnego i pikantnego, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  6. Mięso wstawić do piekarnika. Piec 30 minut z jednej strony. Obrócić i piec kolejne 30 minut.
  7. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w plasterki. Pieczarki oczyścić i pokroić w ćwiartki lub plasterki.
  8. Na podpieczonym mięsie ułożyć plasterki cebuli i pokrojone pieczarki. Piec 10 minut. Po tym czasie przemieszać mięso, pieczarki i cebulę. Całość piec do czasu, aż mięso będzie miękkie. Najczęściej 30-40 minut.
Wskazówki:
  • czas przygotowania dania wynosi najczęściej 1,5 – 2 godziny i zależy od jakości użytego mięsa oraz grubości kotletów;
  • jeżeli zauważymy, że kotlety nie są jeszcze miękkie, a pieczarki i cebula nam się przypiekają, należy przykryć danie folią aluminiową;
  • danie wspaniale smakuje podane z ziemniakami, chlebem lub bagietką.
    Karkówka z cebulą i pieczarkami