Translate

środa, 11 maja 2016

Sernik wiedeński o smaku cytrynowym

Moje dzieci uwielbiają serniki. Chcąc zadowolić ich podniebienie, szukałam przepisu idealnego – na sernik wspaniały w smaku, wysoki, pachnący, a przy tym delikatny jak puszek. Na taki przepis natrafiłam kiedyś w Internecie. Nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła, czegoś nie odjęła lub nie dodała :-)



Składniki:
1 wiaderko sera białego (u mnie twaróg sernikowy extra Jana)
10 żółtek
13 łyżek cukru pudru
10 dag masła
11 łyżek mąki pszennej
10 łyżeczek mąki ziemniaczanej
450 ml mleka (u mnie o zawartości tłuszczu 3,8%)
12 białek
1/2 szklanki drobnego cukru
1 olejek cytrynowy
kandyzowana skórka pomarańczowa
lukier (1 szklanka cukru pudru + 2-3 łyżki soku z cytryny)

Wykonanie:
  1. Włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę 220ºC.
  2. W rondelku roztapiamy masło i pozostawiamy do przestygnięcia.
  3. Ser przekładamy do miski, ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem.
  4. Do utartego sera dodajemy płynne masło, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i mleko. Mieszamy krótko mikserem na wolnych obrotach.
  5. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i ubijamy na sztywno.
  6. Białka przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
  7. Dodajemy olejek zapachowy, mieszamy.
  8. Sernik wylewamy na blachę posmarowaną margaryną i oprószoną bułką tartą.
  9. Pieczemy przez 5 minut w temp. 220ºC.
  10. Sernik ostrożnie wyjmujemy z piekarnika i nożem oddzielamy boki od blachy.
  11. Zmniejszamy temperaturę pieczenia (na 180ºC). Sernik wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy 30 minut.
  12. Wyjmujemy sernik na 15 minut. Po tym czasie z powrotem wkładamy do piekarnika i znów pieczemy 15 minut.
  13. Sernik wyjmujemy z piekarnika. Zimny posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy polewą czekoladową lub lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczy.

Wskazówki:
  • do sernika można dodać dowolny olejek zapachowy (cytrynowy, waniliowy, pomarańczowy)
  • smak można wzbogacić dodając rodzynki, wcześniej namoczone i posypane mąką ziemniaczaną (wtedy nie opadają)
  • sernik można zrobić na ulubionym spodzie – wykonanym z pokruszonych herbatników lub na cieście półkruchym (waniliowym lub o smaku czekoladowym)