Translate

piątek, 17 czerwca 2016

Ciasto ze słonecznikiem

Biszkopt przełożony masą kajmakową z dodatkiem karmelizowanych pestek słonecznika oraz herbatników z dodatkiem alkoholu. Ciasto idealne dla miłośników ciast słodkich, z masami. Przepis pochodzi ze strony Durszlak.pl.


Biszkopt

Składniki:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciemnego kakao
Wykonanie:
  1. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać małymi porcjami cukier.
  2. Do piany z białek dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać.
  3. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto i piec w temp. 180ºC przez ok. 30 minut (do „suchego patyczka”).

Karmelizowane pestki słonecznika

Składniki:
  • 250 g ziaren słonecznika
  • 1/4 szklanki cukru
  • 80g masła
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w rondelku i na niewielkim ogniu prażyć, aż masło się wchłonie, a na ziarnach słonecznika pojawi się skorupka z cukru. Karmelizowane ziarna słonecznika ostudzić.

Masa
Składniki:
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 1 masło
  • karmelizowane ziarna słonecznika
Wykonanie:
Masło zmiksować z kajmakiem. Dodać ziarna słonecznika, wymieszać.
Polewa

Składniki:
  • 3-4 łyżki masła
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka śmietany lub mleka
Wykonanie:
Masło, cukier i kakao umieścić w rondelku i mieszać do połączenia składników. Na koniec dodać śmietanę lub mleko. Wymieszać.

Dodatkowo:
  • 2-3 paczki herbatników
  • ok. 100 ml wódki lub rumu

Przełożenie ciasta
  1. Ostudzony biszkopt wyjąć z formy, zdjąć papier i z powrotem włożyć do formy. Aby nie był suchy nasączyć np. naparem z herbaty, kawy lub przegotowaną wodą z dodatkiem alkoholu.
  2. Na biszkopcie rozsmarować masę kajmakową z dodatkiem karmelizowanego słonecznika.
  3. Na masie ułożyć herbatniki namoczone w alkoholu (wódce lub rumie).
  4. Całość polać polewą czekoladową.
  5. Ciasto wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień.