Translate

czwartek, 10 listopada 2016

Sos grzybowy

Tym razem polecam sos grzybowy, tradycyjnie przygotowywany w moim domu. Najlepszy wychodzi przyrządzony z różnych gatunków grzybów np. podgrzybków, kurek, maślaków. Sos może być podawany z ugotowanymi ziemniakami, kluskami lub pajdą chleba. Może również stanowić dodatek do placków ziemniaczanych.



 

Składniki:
  • 1/2 kg świeżych grzybów
  • 2 cebule
  • 180 g śmietany 12% lub 18%
  • 3 łyżki margaryny
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
  1. Grzyby oczyścić, opłukać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą z dodatkiem soli i ugotować.
  2. Ugotowane grzyby odcedzić i pokroić w kostkę.
  3. W rondelku roztopić margarynę. Wrzucić drobno pokrojoną cebulę i smażyć, aż cebula zrobi się szklista.
  4. Do rondelka przełożyć pokrojone grzyby. Smażyć ok. 10 minut.
  5. Śmietanę rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody i dodać do smażących się grzybów.
  6. Chwilę pogotować. Doprawić solą i pieprzem.