Translate

piątek, 9 maja 2025

Deser a'la tiramisu

 Tradycyjne tiramisu przyrządza się z serka mascarpone, surowych jajek, biszkoptów, kawy i alkoholu. 

W tej wersji deser nie zawiera surowych jajek. Do masy dodano w zamian śmietankę kremówkę i galaretkę.

 

Składniki:

2 serki mascarpone (2 x 250g)

2 małe śmietany 30% (660 ml) 

1 cukier waniliowy

2 łyżki cukru pudru

1 galaretka cytrynowa

biszkopty podłużne (440 g)

3 łyżki alkoholu (Amaretto, likier)

2 szklanki naparu kawowego

ciemne kakao do posypania (ok. 3 łyżek)

Blacha do pieczenia lub naczynie szklane (u mnie rozmiar 25 x 35 cm)

 

Przygotowanie:

1 galaretkę rozpuścić w szklance wody i odstawić do momentu, aż zacznie gęstnieć.

Przygotować 2 szklanki naparu kawowego. Ostudzić i wymieszać z 3 łyżkami alkoholu.

Masa: Śmietanę 30% ubić z mascarpone dodając pod koniec ubijania cukier puder i cukier waniliowy. Wymieszać z tężejącą galaretką.

Biszkopty namoczyć w naparze kawowym i ułożyć pierwszą warstwę w blaszce.

Na biszkopty wyłożyć połowę masy i posypać kakao. 

Ułożyć kolejną warstwę nasączonych kawą biszkoptów, resztę masy i ponownie posypać kakao. 

Deser wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz