Tradycyjne tiramisu przyrządza się z serka mascarpone, surowych jajek, biszkoptów, kawy i alkoholu.
W tej wersji deser nie zawiera surowych jajek. Do masy dodano w zamian śmietankę kremówkę i galaretkę.
Składniki:
2 serki mascarpone (2 x 250g)
2 małe śmietany 30% (660 ml)
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru pudru
1 galaretka cytrynowa
biszkopty podłużne (440 g)
3 łyżki alkoholu (Amaretto, likier)
2 szklanki naparu kawowego
ciemne kakao do posypania (ok. 3 łyżek)
Blacha do pieczenia lub naczynie szklane (u mnie rozmiar 25 x 35 cm)
Przygotowanie:
1 galaretkę rozpuścić w szklance wody i odstawić do momentu, aż zacznie gęstnieć.
Przygotować 2 szklanki naparu kawowego. Ostudzić i wymieszać z 3 łyżkami alkoholu.
Masa: Śmietanę 30% ubić z mascarpone dodając pod koniec ubijania cukier puder i cukier waniliowy. Wymieszać z tężejącą galaretką.
Biszkopty namoczyć w naparze kawowym i ułożyć pierwszą warstwę w blaszce.
Na biszkopty wyłożyć połowę masy i posypać kakao.
Ułożyć kolejną warstwę nasączonych kawą biszkoptów, resztę masy i ponownie posypać kakao.
Deser wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz