Translate

środa, 15 czerwca 2016

Łabędzi puch

Ciasto dla miłośników pralinek Rafaello. Delikatny biszkopt nasączony likierem kokosowym, przełożony masą o tym samym smaku, której słodycz przełamuje dżem z czarnej porzeczki. Przepis znaleziony w Internecie, przeze mnie zmodyfikowany.




Składniki:

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Masa:
  • 3 bułki kajzerki
  • 4,5 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 p. cukru waniliowego
  • 150 g wiórek kokosowych
  • 1 kostka masła (200 g)

Dodatkowo:
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • 1/2 szklanki przegotowanej, ostudzonej wody
  • 4 łyżki likieru kokosowego (u mnie Malibu)

Wykonanie:

Biszkopt:
  1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając porcjami cukier.
  2. Cały czas ubijając dodawać po 1 żółtku. Dokładnie ubić, aż masa będzie gęsta i pojawią się pęcherzyki.
  3. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać z masą.
  4. Małą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto biszkoptowe. Ciasto piec w temp. 170 ºC przez ok. 30-35 minut (do „suchego patyczka”).
  5. Upieczony biszkopt wystudzić. Zdjąć papier i przekroić biszkopt na dwa blaty.

Masa:
  1. Bułki namoczyć w 3 szklankach mleka, zblendować. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
  2. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać masę z bułek i wiórek kokosowych. Gotować na małym ogniu mieszając, aż masa zgęstnieje.
  3. Masę wystudzić. Utrzeć z masłem (masło i masa muszą mieć temperaturę pokojową).

Przełożenie ciasta:
  1. Przegotowaną wodę wymieszać z likierem. Spód biszkoptu nasączyć, posmarować dżemem z czarnej porzeczki i 2/3 masy. Przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć pozostałą wodą z likierem i rozsmarować pozostałą część masy.
  2. Wiórki kokosowe przyrumienić na suchej patelni, wystudzić i posypać nimi wierzch ciasta.
    Ciasto schłodzić. Najlepiej smakuje na drugi dzień.