Translate

piątek, 10 czerwca 2016

Zupa kalafiorowa

Pyszna zupa kalafiorowa zabielana śmietaną, z dodatkiem koperku.

 
Składniki:
  • 30 dag kości wieprzowych
  • 1 kalafior
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • młody seler (bulwa + 3-4 liście)
  • 1 pomidor
  • 6 ziemniaków
  • 1 mały kubeczek śmietany (12% lub 18%)
  • nieduży pęczek koperku
  • przyprawa (u mnie „Warzywko”)
  • 4 liście laurowe
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz


Wykonanie:
  1. Do garnka wkładamy kości. Zalewamy wodą i gotujemy do chwili, aż pojawią się szumowiny. Szumowiny zdejmujemy.
  2. Do gotującego się wywaru dodajemy 2 łyżki przyprawy do zup (u mnie „Warzywko”), liście laurowe, ziele angielskie oraz warzywa: por, obraną bulwę selera, liście selera, obrane korzenie pietruszki. Gotujemy 20 minut.
  3. Por, bulwę i liście selera oraz pietruszkę wyjmujemy z wywaru.
  4. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kosteczkę. Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Pomidora obieramy ze skórki (najlepiej sparzyć i zdjąć skórkę). Warzywa przekładamy do garnka i gotujemy ok. 20 minut.
  5. Zupę zabielamy śmietaną, dodajemy drobno pokrojony koperek. Zagotowujemy.
  6. Doprawiamy solą i pieprzem.