Ciasto z serii szybkich, łatwych i niedrogich. Znane pod różnymi nazwami: wiewiórka, placek amerykański, salceson... Jedno z moich
ulubionych :-)
Składniki:
- 5 jajek
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki drobnego cukru
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/4 szklanki oleju
- 1/2 kg jabłek
- 1/2 kg gruszek
Wykonanie:
- Jabłka i gruszki obrać, pokroić w kosteczkę.
- Jajka i cukier zmiksować.
- Do masy dodać przesianą mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i olej. Zmiksować.
- Do masy dodać pokrojone jabłka i gruszki. Delikatnie wymieszać.
- Blachę (25 x 35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy. Piec w temp. 180ºC przez ok. 45 minut (do „suchego patyczka”).
- Po upieczeniu i ostudzeniu zdjąć papier. Ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Porada: Ciasto można zrobić z samymi jabłkami lub gruszkami. Oprócz jabłek i gruszek można dodać
rodzynki, orzechy lub suszone śliwki lub żurawinę.
Szybkie ciasto do zrobienia, a zarazem pyszne do zjedzenia.
OdpowiedzUsuń