Translate

niedziela, 11 września 2016

Buraczki do obiadu

Bardzo smaczny i prosty w wykonaniu dodatek do drugiego dania. Buraczki najlepiej smakują z kotletami mielonymi, gulaszem czy roladami z mięsa.



Składniki:
6 sztuk buraków
1-2 cebule
sól
cukier
pieprz
olej
sok z cytryny

Wykonanie:
1. Buraki myjemy i gotujemy nieobrane do miękkości.
2. Ugotowane buraki studzimy i obieramy ze skórki.
3. Ścieramy na tarce o większych oczkach.
4. Cebulę obieramy z łupin, kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na niewielkiej ilości oleju.
5. Cebulę dodajemy do startych buraczków. Dokładnie mieszamy.
6. Całość doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, solą, pieprzem. Na koniec dodajemy 1-2 łyżki oleju. Dokładnie mieszamy.