Translate

niedziela, 11 września 2016

Lane kluski

W polskich domach chyba najczęściej podawaną zupą na niedzielny obiad jest rosół. Z makaronem kupnym lub przygotowanym samodzielnie. Tradycyjny makaron możemy zastąpić lanymi kluseczkami - delikatnymi, uwielbianymi przez dzieci. Lane kluski wspaniale komponują się również z innymi zupami - pomidorową, grzybową czy zupą mleczną. 
Wykonanie kluseczek jest bardzo proste.



Składniki:
3 jajka
3 czubate łyżki mąki
sól

Wykonanie:
1. Do garnuszka wbijamy jajka. Dodajemy mąkę i szczyptę soli.



2. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy tak, aby powstało gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany.



3. Ciasto wlewamy cienkim strumieniem na gotujący się rosół (lub inną zupę, mleko, wodę). Mieszamy i gotujemy ok. 1-2 minut. Sprawdzamy, czy kluseczki są ugotowane.