Translate

wtorek, 16 maja 2023

Sernik

 

Tym razem polecam sernik, prosty w wykonaniu, delikatny w konsystencji i pyszny w smaku. 

 


Składniki:
1 puszka mleka skondensowanego słodkiego
5 jaj
2 budynie waniliowe bez cukru
1 kg mielonego sera (może być dobrej jakości z wiaderka)
szczypta soli

Wykonanie:
1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
2. W misce wymieszać zmielony ser, mleko skondensowane, żółtka i budyń.
3. Delikatnie połączyć masę serową z białkami i wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Piec 30 minut w temperaturze 180 st. C.
5. Temperaturę zmniejszyć do 150 st. C i piec przez 40 minut. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i w ten sposób wystudzić ciasto.
6. Gotowy sernik oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić lukrem lub polewą czekoladową.